Surf Project viert 10 jarig jubileum op het strand van Zandvoort

Zandvoort, 27 februari 2024 – Stichting Surf Project viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Wat in Zandvoort in 2014 begon als een kleinschalige pilot om kinderen met downsyndroom, autisme en ADHD in een veilige en positieve omgeving surfles te geven, is uitgegroeid tot een community van surfliefhebbers met en zonder beperking op vier locaties langs de Noordzee kust.

Boost voor zelfvertrouwen

Onder begeleiding van gecertificeerde surfinstructeurs en bevlogen vrijwilligers maken kinderen kennis met deze stoere watersport. De surflessen hebben een unieke opzet met veel individuele aandacht. In kleine teams krijgen de kinderen les van gecertificeerde instructeurs. Hebe Ho-Kang-You, locatiecoördinator in Zandvoort benadrukt dat veiligheid en plezier voorop staan: “Alles wat we doen is gericht op een positieve ervaring die zorgt voor een grote glimlach en een boost voor je zelfvertrouwen.”

Fotograaf Tatjana van Run

Bewezen effect

De aanpak van het Surf Project is bewezen effectief, niet alleen in het water maar ook daarbuiten. “Vanaf dag één focussen we ons op wat een kind wel kan, en hoe we op een veilige manier een positieve ervaring in zee kunnen bieden.” vertelt oprichtster Suzanne van der Broek.

In 2020 deed het Surf Project onderzoek naar de impact van surfen. De positieve reacties van deelnemers, ouders en vrijwilligers werden bevestigd: surfen versterkt niet alleen het zelfvertrouwen maar ook de sociale vaardigheden, fysieke fitheid en interactie met anderen. Naast surfen is ook de verbondenheid met de surfcultuur en levensstijl van waarde voor de deelnemers. “Kinderen zijn er trots op dat ze surfen”, zegt Hebe. “Het is geweldig om te zien hoe persoonlijke aandacht, de kracht van de zee en de uitdaging van de golven kinderen meer zelfvertrouwen geven. In zee en in hun dagelijks leven.”

Meedoen met het Surf Project

Surfschool Surfana (locatie Rapa Nui), om de hoek voor kinderen uit Zandvoort, is al 10 jaar de vaste thuisbasis van het Surf Project. Deze mijlpaal wordt komend surfseizoen vol trots gevierd met alle deelnemers en vrijwilligers. De surflessen worden gegeven vanaf mei tot en met september.

 

Ben je tussen de 8-18 jaar, heb je een zwemdiploma en wil je leren surfen? Ga naar www.surfproject.nl/aanmelden voor meer informatie. Aanmelden kan tot en met 10 maart a.s. Het aantal beschikbare plekken is beperkt dus wacht niet te lang. De intakegesprekken met ouders(s)/ verzorger(s) en kinderen vinden in Zandvoort plaats op zaterdag 6 en zondag 7 april.