Het Surf Project viert in 2024 het 10-jarig bestaan. In 2014 is het Surf Project begonnen als een pilot om kinderen met downsyndroom, autisme en adhd surfles te geven. Inmiddels is het op vier locaties langs de Noordzeekust te vinden, waaronder het strand bij Ouddorp.
Het Surf Project, Stichting De Baan, Hart en SportSupport Kennemerland hebben de handen ineen geslagen. Om dat te vieren organiseerden ze onlangs het Super Groovy Surffeest. Een vrolijke middag vol activiteiten voor kinderen met een beperking die van zon, zee en surfen houden. Het feestje vond plaats bij De Baan in Haarlem.
Het Surf Project geeft surflessen aan kids en jongeren met het syndroom van Down, autisme of ADHD, legt oprichter Suzanne van den Broek uit. “Surfen is ontzettend goed voor het zelfvertrouwen. Daarom vinden we het heel belangrijk om kinderen ook buiten het seizoen te laten profiteren van het effect dat surfen op hen heeft. We zochten dus al langer naar manieren om dat gevoel van water en strand vast te houden. In deze nieuwe samenwerking kunnen we nu onze krachten bundelen en samen mooie activiteiten buiten het surfseizoen organiseren.”
Voor iedereen
Tijdens het Super Groovy Surffeest was er van alles te doen. Houten surfplankjes beschilderen, een heuse Nieuw-Zeelandse haka leren en ook kon er samen muziek worden gemaakt. Kers op de taart was de grote surfdisco aan het eind van de middag. “Onze rol van verbinder kwam hier goed van pas”, zegt Lisanne Schut, cultuurcoach bij Hart, dat zich inzet voor de culturele en creatieve ontwikkeling van inwoners van Zuid-Kennemerland. “Binnen ons netwerk vonden we beeldend kunstenaar Iwan om het creatieve proces te begeleiden. Zijn verbeeldingskracht en enthousiasme sloten perfect aan bij de vibe van vandaag.”
Fotografie Joost Delwel
“Fantastisch dat dit wordt georganiseerd,” zegt een meegekomen vader. “Wij zijn groot fan van Surf Project: de fijne aandacht, het onder de mensen zijn, maar ook leert mijn zoon goed bewegen.” Het Surffeest was echter niet alleen bedoeld voor de Surf Project-achterban, maar voor álle kinderen met een beperking. “Gelukkig”, verzucht een van de moeders. “Want dit soort uitjes zijn zó welkom, juist vanwege die interactie met anderen. Kijk mijn dochter nou eens high-fiven met vriendinnen! Ik zie alleen maar blije gezichten.
Eigen inbreng
Jony Meekel, directeur van De Baan: “Onze organisaties zetten zich alle vier regionaal in om deze doelgroep te bereiken. Daardoor kennen sommige deelnemers het Surf Project al, anderen De Baan, Hart of SportSupport. En in zo’n veilige omgeving ontstaan er dan allerlei kruisbestuivingen. Bovendien kan wie vragen heeft ook direct terecht bij de juiste persoon. Dat geeft het enorme meerwaarde.”
De middag was meteen een mooie gelegenheid om met ouders en kinderen in gesprek te gaan, aldus Dennis van der Snoek, coördinator Aangepast Sporten bij SportSupport. “We horen graag wat alle specifieke wensen en behoeften zijn, zodat we nóg gerichter activiteiten kunnen opzetten. Want dit smaakt absoluut naar méér. We gaan nu kijken welke plannen we verder nog kunnen uitwerken. Suppen? Dansen? Theater maken? Maar hoe dan ook nog veel meer feest!
We zijn op zoek naar allerlei leuke ideeën. Heb jij mooie suggesties? Laat het ons vooral weten. Benieuwd naar wat er nog meer op de planning staat? Mail naar Tom via tom@stichtingdebaan.nl of kijk op www.stichtingdebaan.nl.