Tonia en Mendo

Tonia begeleidt in Ouddorp, met geweldige inzet, surfer Mendo. Zo gaaf om te zien dat het effect van de surflessen al na drie lessen zichtbaar is. Met meer dan 300 vrijwilligers zet het Surf Project zich vol passie in om de surflessen een veilige en onvergetelijke herinnering te maken. Onvergetelijk voor zowel de surfers als de begeleiders. Dankzij vrijwilligers zoals Tonia kunnen kinderen bij het Surf Project blijven groeien. 

Fotografie: Jeroen Verduijn, Liselotte Stienstra, Rik Knops
Tekst: Tonia Verdonk

De eerste surfdag ontmoette ik mijn surfmaatje. Hij vond het aantrekken van zijn wetsuit al een flinke beproeving. In het water was het toch wel erg spannend. Na ruim een uur kletsen, proberen en moed inpraten durfde hij in rustig water op de plank te zitten.

“Maar hoe tof om met een portie geduld, meegaan in zijn wereld en wat hulp toch te bereiken dat hij op zijn plank ging zitten.”

Dik compliment want ik had er stiekem een zwaar hoofd in. Maar hoe tof om met een portie geduld, meegaan in zijn wereld en wat hulp toch te bereiken dat hij op zijn plank ging zitten. Grote interesse in electriciteitsfabrieken, energiecentrales en kerncentrales. Is de leash electriciteitsdraad? Is de baard van Jeroen gemaakt van electriciteitsdraadjes? Wat heb ik gelachen en zo tof om die interesse in te zetten, te vertellen dat ook in water kracht en energie zit en dat daardoor die mooie golven komen waar je zo heerlijk op kan surfen.

Toen hij aan het einde naar zijn moeder rende en vol trots vertelde dat hij had gesurft was ik minstens net zo trots. Want daar doe ik het voor. Voor zijn glimlach, zelfvertrouwen en voelen dat hij erbij hoort als een echte surfdude.

“Samen mee op de kracht van het water en samen op 1 surfboard ons laten meeslepen door de golven.”

Toen dag twee startte was ik erg benieuwd of het nu wat sneller zou lukken. En ja hoor, hij zat veel sneller op zijn plank. Samen kijken naar de energie van het water en wat voor mooie golven dit maakt. Samen mee op de kracht van het water en samen op 1 surfboard ons laten meeslepen door de golven. Toen ik later afstapte durfde hij het zelfs alleen, net als Max Verstappen. Bij een volgende golf vroeg ik of hij als Max of als zijn moeder over de golf wilde. Als antwoord een grote grijns. Toch als Max want moeder is te langzaam.

We genoten allebei enorm en het verschil met de eerste dag kon bijna niet groter. In rustig water zelfs nog even op zijn buik op de plank gelegen.

Dag drie. De laatste dag met mijn surfdude. Deze dag ging het nog sneller. Op de plank, met zijn voeten er op scheurde hij over de golven! Wat een top ervaring. Zo trots was hij, en ik was minstens net zo trots!

“Misschien wel het mooiste wat hij meenam was de ervaring dat hij er toe deed. Dat hij iets super gaafs had gedaan wat iedereen mocht horen!”

Ik heb zo intens genoten van deze surfdagen. Na dag 1 had ik niet verwacht dat we samen dit konden bereiken. Mendo heeft angsten overwonnen, grote stappen gezet en kan met een portie zelfvertrouwen en een mooie medaille nagenieten en vooral heel erg trots zijn.

Misschien wel het mooiste wat hij meenam was de ervaring dat hij er toe deed. Dat hij iets super gaafs had gedaan wat iedereen mocht horen! Voor mij was het een uitdaging om mee te gaan in zijn wereld, aan te sluiten en zoveel mogelijk eruit te halen. Zie die intense smile wanneer hij meegaat met de golf. hier doe ik het voor! Missie geslaagd.

Meedoen aan het Surf Project was een onvergetelijke ervaring en ik heb nu al zin in de volgende keer. Life is better when you surf 🤙