Introductie

Surftherapie krijgt wereldwijd en in Nederland steeds meer aandacht. Dit is een fantastische ontwikkeling. We geven graag een toelichting op wat surftherapie inhoudt.

Het Surf Project geeft surflessen aan kinderen met Down, autisme en ADHD. We zetten surfen in als therapeutisch hulpmiddel. Dit is één van de velen vormen waarin surftherapie voorkomt. Hieronder lees je meer over het Surf Project of kijk op de homepage.

Wat is surftherapie?

Surftherapie is een interventiemethode die surfen combineert met gestructureerde individuele of groepsactiviteiten die psychisch, fysiek en psychosociaal welzijn bevorderen. Het begon ooit in Engeland, maar wordt nu over de hele wereld gebruikt. Surftherapie hanteert een gestructureerde benadering van surfen om een ​​therapeutisch voordeel te bereiken. Surftherapie speelt wereldwijd een belangrijke rol bij het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen. Surftherapie is wetenschappelijk bewezen effectief en draagt bij aan groei op verschillende fysieke en mentale gebieden.

Waar komt surftherapie vandaan?

Surftherapie is begonnen in het Verenigd Koninkrijk. Het Wave Project werd in 2010 in Cornwall opgericht door Joe Taylor die observeerde hoe surfen hielp om het zelfvertrouwen, het gevoel van eigenwaarde en het algemene welzijn van zijn deelnemers te verbeteren. Het surfen hielp de kinderen ook om om te gaan met specifieke problemen zoals angststoornissen en depressie. Sindsdien zijn er vele variaties van surftherapie over de hele wereld ontstaan, waaronder Surfers Healing Australië, de Jimmy Miller Foundation in Amerika en het Surf Project in Nederland.

In de afgelopen 10 jaar is surftherapie een interessante vorm van therapeutische ondersteuning voor zowel mentale als fysieke gezondheid geworden. Het wordt door de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk erkend als een effectieve vorm van therapie voor kinderen en jongeren met een risico op geestelijke gezondheidsproblemen en wordt ook gebruikt door de politie en Blue Light-diensten als therapie voor dienstdoende officieren en professionals.

International Surf Therapy Organization

Surftherapie is nu een groeiende wereldwijde beweging. In 2017 is de International Surf Therapy Organization (ISTO) opgericht. Dit collectief, opgericht in Kaapstad, Zuid-Afrika, heeft tot doel excellentie in surftherapie te laten groeien door middel van kennisdeling en onderzoek. ISTO heeft nu meer dan 30 leden wereldwijd, die elk surfen voor sociale doeleinden. Het bewijs blijft groeien dat in zee gaan, surfen en plezier maken met vrienden in het water een meetbaar verschil maken voor de mentale gezondheid van mensen.

Hoe werkt surftherapie?

De fysieke activiteit van het surfen biedt een stress-verlichtingsmechanisme voor zowel het lichaam als de geest.

De zee helpt. De zee behandelt iedereen als een gelijke. Zee daagt uit en geeft tegelijk rust. De natuur gaat haar eigen gang en nodigt uit om mee te bewegen. Je hebt focus nodig, anders focust de zee zich op jou.

De ritmische beweging van het peddelen naar je plek, het pakken van golven, en het terugrijden naar de kust is op zichzelf al meditatief. Zelfs als je niet op een golf zit, voel je je zorgen wegspoelen in het water.

Onderzoek over surftherapie

Surfers weten al lang wat de voordelen zijn – daarom surfen we! Maar nu heeft de wetenschap die beweringen gestaafd met studies die aantonen hoe surfen de stemming kan verbeteren, zelfvertrouwen kan opbouwen en angst- of depressiesymptomen kan verlichten.

Hier vind je onderzoek over surftherapie.

Hoe lang duurt surftherapie?

Surftherapie sessies duren tussen de 1-2 uur. De sessies vinden vaak één keer per week plaats. De cursussen duren meestal 6-8 weken,

Voor wie is surftherapie geschikt?

Surftherapie is geschikt voor iedereen die problemen heeft met de geestelijke gezondheid, lichamelijke beperkingen, andere handicaps, sociale problemen en middelenmisbruik en verslavingsproblemen. Het kan ook worden gebruikt om eetstoornissen en gedragsproblemen te behandelen.

Surftherapie in Nederland

Non-profitorganisatie het Surf Project geeft surfles aan kinderen met Down, autisme en ADHD (8-18 jaar). Met als belangrijkste doel het versterken van het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden.

Naast het Surf Project zijn er nog een aantal organisaties in Nederland die surfen inzetten als therapeutisch hulpmiddel.

Waaronder:

  • Surfivor, opgericht voor veteranen en personeel van politie, brandweer en ambulancediensten met PTSS.
  • Surftherapie, voor mensen die voor mensen die kort of lang gerevalideerd hebben.
  • Up Adaptive Sports. Een surfcursus voor mensen met (alleen) een fysieke beperking.
  • Surf&Durf geeft surftherapie aan kinderen en jongeren die ondersteuning kunnen gebruiken in hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • Surfen op gevoel. Voor mensen met een visuele beperking.

Stichting Surf Project

Non-profitorganisatie het Surf Project geeft surfles aan kinderen met Down, autisme en ADHD (8-18 jaar). Met als belangrijkste doel het versterken van het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden.

Het project wordt vrijwillig gerund door professionals. De kinderen krijgen les van gediplomeerde surfinstructeurs en worden in het water begeleid door getrainde vrijwilligers. Veel van deze enthousiaste begeleiders werken in de zorg en/ of zijn gepassioneerde surfers. Tijdens de surflessen is iedereen is zichzelf en geniet van elkaar en van de golven. Door deze focus vergeten de kinderen alle zorgen. Ouders zien dat de beperking soms zelfs helemaal weg valt.

Surfen is een stoere sport met een positief imago. Het staat voor plezier, vrijheid en rust. Normaal gesproken komen kinderen met Down, autisme of ADHD niet snel met surfen in aanraking, omdat de sport professionele begeleiding vereist. Het Surf Project maakt dit wel mogelijk in een positieve, gestructureerde en veilige omgeving. De kinderen surfen in kleine teams en krijgen individuele begeleiding. Ze voelen zich verbonden met de stoere en positieve cultuur en levensstijl die gepaard gaan met de sport. Ze leren van elkaar en hun begeleiders, en realiseren zich tegelijkertijd dat ze niet de enige zijn met problemen. Het surfen in een team verlegt de focus naar iets positiefs. Deze intense ervaring heeft een positieve invloed op de levenskwaliteit van de kinderen en alle betrokkenen.

Lees meer in het IMPACT REPORT.

Conclusie

Hoewel surftherapie op dit moment nog geen evidence-based behandeling is, toont steeds meer wereldwijd wetenschappelijk onderzoek aan dat surfen een breed scala aan positieve effecten kan hebben op verschillende doelgroepen. Toekomstig onderzoek zal meer zicht moeten geven op langetermijneffecten, en werkzame elementen van deze surftherapie programma’s. Bij voldoende bewijs en inzicht zou surftherapie, onder bepaalde voorwaarden, wellicht breder ingezet kunnen worden binnen de hulpverlening, als aanvulling op bestaande vormen van behandeling en ondersteuning.