Wetenschappelijk onderzoek

Het is ontroerend om te zien dat er na drie surflessen al een verschil te zien is bij veel kinderen. De verhalen van ouders spreken voor zich. Maar om meer kinderen te kunnen laten surfen, is het belangrijk het positieve effect wetenschappelijk aan te tonen en te onderbouwen met onderzoek.

Het Surf Project doet al sinds 2016 onderzoek naar het effect van golfsurfen op kinderen met Down, autisme of ADHD. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met een team van psychiaters en psychologen van GGZ Noord-Holland-Noord. Samen hebben we de ambitie dat surfen aangeboden kan worden als standaard onderdeel van de zorg of als behandeling voor kwetsbare kinderen.

Publicatie Surf Project

Het onderzoek van het Surf Project, in samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord, is gepubliceerd in het vaktijdschrift de Global Journal of Community Psychology Practice (GJCPP). Dit artikel beschrijft het onderzoek dat in 2016 tot en met 2019 is uitgevoerd.

De GJCPP heeft, in samenwerking met de International Surf Therapy Organization (ISTO), besloten een special issue uit te brengen. Deze speciale uitgave is volledig gewijd aan de wetenschap en de praktijk van ‘Surf Therapy’ voor diverse doelgroepen. Het bevat dertien artikelen van programma’s zoals het Surf Project van over de hele wereld.

Hier kun je alle artikelen lezen uit dit special issue.

Persbericht over het onderzoek

Resultaten onderzoek

Het gepubliceerde onderzoek toont aan, dat de kwaliteit van leven van de kinderen significant vooruitgaat in de eerste drie surflessen.

In de praktijk betekenen deze resultaten dat kinderen na de derde les lekkerder in hun vel zitten, meer en beter contact hebben met leeftijdsgenootjes en zich beter voelen op school.

Dit sluit mooi aan bij de vele positieve verhalen die we horen van ouders en kinderen zelf.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek, dat veel ouders zien dat het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van hun kind groeit. Ze voelen zich trots en stoer omdat ze hebben leren surfen. Ook zien ouders het sociaal-emotioneel functioneren van hun kind vooruitgaan: ze worden opener en gaan sneller sociale contacten, zoals een gesprek, aan.

 

 

“Elke stap zorgt voor meer zelfvertrouwen waarop ze later terug kan vallen. We gebruiken de lessen als voorbeeld dat je dingen nu eenmaal leert met vallen en opstaan.” – ouder

Thuis zien ouders vaak nog effecten van het surfen: kinderen gaan sneller nieuwe uitdagingen aan, durven eerder angsten te overwinnen en worden zelfstandiger. Regelmatig noemen ouders dat hun kind in het water los leek te komen van hun beperking, of dat een kind in het surfen een nieuwe hobby of nieuw talent ontdekt heeft.

 

 

“ Surfen deed de spanning, die bij hem altijd aanwezig, is compleet verdwijnen!” – ouder

Deze resultaten tonen aan dat kinderen veel baat kunnen hebben bij golfsurfen. De aangepaste, positieve en veilige structuur van de lessen lijken hierbij van groot belang.

 

 

 

 

“Super leuk, goed georganiseerd. Veel ‘ruimte’ voor de kids om zichzelf te zijn en succes te behalen. Duidelijke structuur, en rust.”– ouder

Kijk hieronder naar de video gemaakt door Merijn Yestra.

Deze resultaten zijn een eerste stap om surfen als aanvulling op bestaande zorg voor deze kinderen aan te bieden. En daarmee de levenskwaliteit van deze doelgroep verhogen. Het zou ideaal zijn als deze behandeling vergoed wordt vanuit partijen als de gemeente of de verzekeringsmaatschappij. Meer onderzoek kan dit mogelijk maken.

  • Lees hier het volledige gepubliceerde artikel.

  • Lees hier een Nederlandse samenvatting van het artikel.

Voor verder onderzoek is financiële steun nodig. Wil je ons hierbij helpen? Klik dan hieronder op ‘steun ons’ en ontdek de verschillende mogelijkheden.

Steun ons