Surf Project succesvol gestart in Camperduin

Golfsurfen geeft kinderen met een beperking zelfvertrouwen

CAMPERDUIN – Quiksilver Surfschool van De Jongens Uit Schoorl is dit jaar met succes een samenwerking met het Surf Project gestart. Non-profitorganisatie het Surf Project laat kinderen met een beperking onder professionele begeleiding op verschillende locaties langs de Nederlandse kust kennismaken met golfsurfen. Meedoen aan het Surf Project geeft deze kinderen zelfvertrouwen. Afgelopen zondag was de finaledag in Camperduin en ontvingen de kinderen hun diploma.

Foto: Marjolein Pieneman

Foto: Marjolein Pieneman

 

Drie zondagen zijn de kinderen in Camperduin het water in gegaan om te leren golfsurfen. Het project wordt vrijwillig gerund door professionals. Veiligheid staat voorop – zeker bij deze kwetsbare doelgroep. Alle kinderen krijgen les van gediplomeerde surfinstructeurs. Daarnaast begeleiden getrainde vrijwilligers de kinderen één op één in het water. Veel van deze enthousiaste begeleiders werken in de zorg en zijn gepassioneerde surfers.

Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden

Surfen heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Het versterkt hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Dat blijkt ook uit onderzoek in Groot-Brittannië, waar sommige kinderen nu zelfs op doktersrecept leren surfen. Ook het Surf Project doet sinds 2016 onderzoek naar het effect van het surfen op de kinderen. Surfen leidt tot rust. Iedereen is gelijk in het water en alleen de golven zijn belangrijk. Door deze focus vergeten de kinderen alle zorgen. Ouders zien dat de beperking soms zelfs helemaal weg valt.

Effect op dagelijks leven

Suzanne Dietz oprichtster van het Surf Project: “Surfles is voor deze kinderen niet alleen ontzettend leuk, maar écht belangrijk. Ze laten ons weten dat de kinderen plezier hebben, maar daarnaast ook vertrouwen opbouwen en dat ze dit meenemen tijdens hun dagelijks leven. Op school durven ze ineens meer, of ze worden communicatiever. Op zo’n finaledag zie je dat ook duidelijk terug. De kinderen zijn na drie lessen al enorm ‘gegroeid’.”

Succesvolle start

Nienke Duinmeijer is ambassadeur van het Surf Project en werkzaam bij De Jongens uit Schoorl. “Ik kijk met veel trots en blijdschap terug op deze succesvolle start van het Surf Project in Camperduin. We vinden het mooi om ons in te zetten voor een goed doel dat dichtbij ons staat. Tof dat we samen met het Surf Project dit jaar meer kinderen een kans konden geven om mee te doen. Ik kijk uit naar volgend jaar.”